Kütüphanemiz

Sitemizde bulunan yayınları online ücretsiz okuyabilirsiniz.

İptal
Filtreler
Göre Sırala

MAKALE DETAY

Cemaatle ilk teravih namazı

Cemaatle ilk teravih namazı

Teravih namazlarının cemaatle kılınmasına, Hz. Ömer’in (ra) hilâfeti esnasında başlanmıştır. Günümüzde de cemaatle kılınmaktadır.

İlk Ramazan orucunun tutulduğu ayda Peygamber Efendimiz (asm), geceleri teravih namazı kılmağa başlamıştır. Ashab da Peygamber Efendimize uyarak teravih namazını kılmıştır. Birinci günden sonra, sahabeler, teravih namazını diğer sahabelere de duyurmuştur. Peygamber Efendimiz (asm) ilk cemaatle kılınan teravih namazının ardından iki gün daha cemaate imam olarak teravih namazını kıldırdı. Üçüncü gece mescid dolup taştı. Hele dördüncü gece mescidin, cemaatı almaz hale geldiği görüldü. Bunun üzerine  Resûlullah (asm), teravih namazını kıldırmak için, cemaatın yanına çıkmadı. Sabah namazını kıldırdıktan sonra, sahabelere dönerek şöyle buyurdu:

“Malûmunuz olsun ki; sizin, cemaatle teravih namazı kılmak hususunda yaptığınızı gördüm. Beni, sizin yanınıza çıkmaktan alıkoyan ancak, bu namazın size farz kılınacağı, sizin de onun edâsında acze düşeceğiniz, günâha gireceğiniz hakkındaki korkudur.”

Hz. Ömer (ra) devrine kadar, teravih namazı, evlerde ve mescitlerde cemaat yapmadan kılındı. Bir gün Halife Ömer, Ramazan ayında mescide geldiğinde, mü’minlerin kendi başlarına ve dağınık bir halde teravih namazı kıldıklarını gördü. Daha sonra teravihin cemaatle kılınmasını söyledi ve Hz. Übey bin Kâ’b’ı (r.a.) imam tayin etti.

Hz. Ömer, bundan sonra, başka bir günde mescide gelip, mü’minlerin cemaat halinde teravih namazını kıldıklarını görünce;

“Ne güzel âdet oldu!” dedi.

İşte o gün bugündür teravih namazı, Ramazan ayının alâmetlerinden (işaretlerinden) oldu. İslâm âleminin her köşesinde teravih namazı cemaatle kılındı. Ramazan ayında camiler tıklım tıklım dolup taştı.

Kütüphanemiz

Sitemizde bulunan yayınları online ücretsiz okuyabilirsiniz.

KİTAP DUYURULARI

Beklenen kitap Besmele çıktı!

Beklenen kitap Besmele çıktı!

Birinci Söz'ün şerh ve izahı Besmele nasıl bir hazinedir?Bütün Kur'an'ı nasıl içinde tutar?

Camiye, kurs binasına zekât mı?

Camiye, kurs binasına zekât mı?

Bediüzzaman Said Nursî hazretlerinin, yüz yılı aşkın bir zaman önce “Münâzarât” isimli eserinde, öne ...

Kur’ân’la aramıza perde girmiş!

Kur’ân’la aramıza perde girmiş!

“İşârâtü’l-İ‘câz” adlı eserinde Bakara Sûresi’nin 27. âyetini tefsîr eden Bediüzzaman Saîd Nursî Haz ...

;